۱ اكتبر روز جهانی قهوه،

قهوه نوشیدنی که جهان را بیدار کرد

قهوه نوشیدنی که جهان را بیدار کرد

اسنک: خراسان رضوی نقش قهوه در بیداری جهان غیر قابل انکار است و این که بگوییم قهوه نوشیدنی است که جهان را بیدار کرده بهترین توصیف برای این دانه باشد. از دانه های کوچک و سبز یک درخت در آفریقا، نوشیدنی ای پدید آمد که به سرعت در سرتاسر جهان گسترش یافت و به یکی از جدایی ناپذیرترین بخش های فرهنگ و زندگی روزمره ما تبدیل شد.



داستان قهوه، داستان سفر یک دانه از جنگل های اتیوپی تا فنجان های میلیونها نفر در سراسر دنیاست. این سفر پر از فراز و نشیب، روایتگر فرهنگ ها، تمدن ها و تحولات تاریخی است. این نوشیدنی محبوب در جهان از گذشته تا امروز تغییرات شگرفی را در روش تهیه و سرو خود تجربه است.

کشف اتفاقی در اتیوپی

داستان قهوه به افسانه ای در اتیوپی بازمی گردد؛ یک چوپان اتیوپیایی متوجه شد که بزهایش بعد از خوردن میوه های یک درخت خاص، بسیار پرانرژی می شوند و در ادامه راهبان محلی با بهره گیری از این میوه ها نوشیدنی ای تهیه کردند که به آنها انرژی و هوشیاری می داد. این نوشیدنی به تدریج در بین مردم رواج یافت و به عنوان یک نوشیدنی مقدس شناخته شد.



گسترش قهوه در جهان اسلام

پس از کشف خواص اعجاب انگیز دانه های قهوه در آفریقا، این نوشیدنی به سرعت در شبه جزیره عربستان و دیگر مناطق تحت تأثیر فرهنگ اسلامی گسترش یافت. صوفیان و درویشان که شب های طولانی را به عبادت و مطالعه می گذراندند، از قهوه برای حفظ هوشیاری و تمرکز استفاده می کردند، به این علت قهوه خانه ها به سرعت به مراکز اجتماعی و فرهنگی مهمی در جهان اسلام تبدیل شدند.

قهوه نه فقط یک نوشیدنی، بلکه یک نماد فرهنگی و اجتماعی در جهان اسلام بود. قهوه خانه ها به عنوان قلب تپنده این جوامع نقش مهمی در ایجاد هویت فرهنگی و اجتماعی آنها ایفا کردند.

ورود قهوه به ایران

قهوه در قرن های ۹ و ۱۰ هجری از سرزمین های اسلامی به ایران وارد شد و در دوره صفویه به شکل گسترده کشت و مصرف می شد.

در ابتدا کشت قهوه در ایران بصورت محدود و بیشتر در مناطق جنوبی کشور انجام می شد. به تدریج قهوه خانه های کوچکی در بعضی شهرهای بزرگ ایران خصوصاً در اصفهان و شیراز، ایجاد شدند. قهوه در ابتدا بیشتر در بین اشراف و طبقات بالای جامعه رواج داشت و به عنوان یک نوشیدنی خاص و گرانقیمت شناخته می شد، اما با روی کار آمدن سلسله قاجار و افزایش ارتباطات با کشورهای اروپایی، قهوه خانه ها به سرعت در سراسر ایران گسترش یافتند.

در ادامه این مساله فرهنگ قهوه خانه ای در ایران به شدت ریشه دواند و بر ادبیات، موسیقی و سایر جنبه های فرهنگی تأثیر گذاشت.

قهوه نوشیدنی ای که با گذر زمان، خودرا با ذائقه ها و سبک زندگی های متنوع وفق داده است. تحولات شایان توجهی که در روش تهیه و سرو قهوه رخ داده، نتیجه ی مجموعه ای از عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است.



با توجه به تحولاتی که در دنیای قهوه به وجود آمده است، می توان اظهار داشت که این نوشیدنی فقط یک کالای مصرفی نیست، بلکه به یک فرهنگ، یک سبک زندگی و یک صنعت جهانی تبدیل گشته است. باتوجه به این تحولات می توان انتظار داشت که در آینده نیز شاهد تغییرات و نوآوری های بیشتری در دنیای قهوه باشیم.

می توان تصور کرد در آینده قهوه های شخصی سازی شده کاملا متناسب با ذائقه هر فرد تولید شود. همین طور قهوه های پایدار از دیگر مواردی است که می توان در آینده برای آن برنامه ریزی کرد، چونکه می توان گفت تقاضا برای قهوه های تولید شده به روش های پایدار در آینده افزایش پیدا خواهدنمود. در مجموع آینده قهوه بسیار امیدوارکننده است. باتوجه به تحولات فناوری و تغییر سبک زندگی، می توان انتظار داشت که قهوه در آینده به نوشیدنی ای بسیار شخصی، پایدار و هوشمند تبدیل گردد.

در نهایت قهوه طی فرایندهایی از یک نوشیدنی ساده و محلی به یک فرهنگ جهانی تبدیل گشته است. این نوشیدنی نه فقط به عنوان یک نوشیدنی انرژی زا بلکه به عنوان نمادی از فرهنگ و اجتماع نیز شناخته می شود.





منبع:

1403/07/11
11:10:20
5.0 / 5
126
تگهای خبر: برنامه , فناوری , قهوه , قیمت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir