نوار نقاله که به آن تسمه نقاله نیز میگویند و آن را با نام کانوایر نیز میشناسند، در واقع یک سازه متحرک، یک سیستم تسمهای و یک حملکننده است که بهمنظور حمل اجسام مختلف در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد.
شما میتوانید با مقایسه نوار نقاله با سایر روشهای انتقال و درک عملکرد آن تصمیم خود را برای استفاده از این محصول بگیرید. همانطور که میدانید جابهجایی اجسام سنگین و مواد یکی از موضوعاتی است که اغلب ما انسانها در رابطه با آن دغدغه و نگرانی داریم. به طور معمول برای جابهجایی و انتقال اجسام سنگین و مواد از روشهای مختلفی استفاده میشود، اما یکی از رایجترین روشهای انتقال اجسام و مواد، استفاده از نوار نقاله است. در ادامه با ما همراه باشید و با عواملی که موجب تفاوت در نوار نقاله ها و قیمت نوار نقاله می شود آشنا شوید.
نوار نقاله چیست؟
نوار نقاله که به آن تسمه نقاله نیز میگویند و آن را با نام کانوایر نیز میشناسند، در واقع یک سازه متحرک، یک سیستم تسمهای و یک حملکننده است که بهمنظور حمل اجسام مختلف در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. نوار نقاله را میتوان یک سیستم حملونقل مکانیزه نیز دانست که برای انتقال اشیا و مواد و اجسام مختلف بهصورت مستمر و پیوسته بین مکانهای مختلف در اماکن صنعتی به کار گرفته میشود.
این سیستم کاربردی یک نوار پهن و محکم دارد که روی غلتک و یا رولرها حرکت میکند و اشیا یا مواد مختلف را در طول همین نوار انتقال میدهد. قبل از اینکه بخواهیم به مقایسه نوار نقاله با سایر روشهای انتقال بپردازیم، باید بگوییم که کانوایرها نقش بسیار مهمی در این انتقال و جابهجایی دارند و علاوهبرآن موجب سهولت بخشی در انتقال مواد تودهای و حجیم میشوند.
پروسه انتقال مواد با استفاده از نوار نقاله ممکن است که به دو صورت «شیبدار و در ارتفاع» و یا «افقی و مستقیم» انجام شود. ممکن است شما نیز نمونهای از این اجزای حملکننده را در کنار صندوق فروشگاههای بزرگ دیده باشید؛ بنابراین پس میدانید که نوار نقاله چگونه است و چه کاربردی دارد.
نوار نقاله همان بخشی است که کنار میز صندوقدار قرار دارد و شما چیزهایی را که خریداری میکنید را روی آن قرار میدهید. به طور کلی با استفاده از نوار نقاله میتوانید در کار و وقت خود صرفهجویی کنید. بدین صورت که یک طیف گسترده از جابهجاییها در یک فرایند و با سرعت بالا انجام میشود. این نوع از اجزای حملکننده میتوانند باتوجهبه کاربردی که دارند، هر نوع ماده و یا جسمی را با هر اندازه و شکلی حمل کنند.
نوار نقاله چیست؟
انواع روشهای انتقال در صنایع
اگر میخواهید که به مقایسه نوار نقاله با سایر روشهای انتقال بپردازید باید بدانید که به طور معمول برای جابهجایی مواد در صنایع از روشهای مختلفی بسته به نوع مواد انجام میشود. برای اینکه بتوانیم به مقایسه نوار نقاله با دیگر روشهای انتقال بپردازیم، ابتدا باید انواع روشهای انتقال را بهخوبی بشناسیم. به همین دلیل ما برخی از روشهای انتقال در صنایع را به شما معرفی خواهیم کرد:
میز غلتکی (Roller Conveyor)
در این روش برای انتقال و جابهجایی مواد از میزهای غلتک دار استفاده میشود. میزهای غلتکی بیشتر در جابهجایی جعبه و بستهها کاربرد دارند. به طور معمول میزهای غلتکی را از یک طرف شیبدار در نظر میگیرند. برخی از آنها محرک و زاویهپذیر و برخی دیگر ثابت هستند. معمولاً برای انتقال اجسام روی این میز دو روش وجود دارد. برخی از آنها غلتکهای (رولر یا رولیک) هرزگرد دارند که بستهها توسط کارگران و همچنین با نیروی بهدستآمده از وزن به دلیل شیب میز انتقال داده میشوند. برخی دیگر نیز تسمههای انتقال قدرت به رولیک دارند که موجب کمک به جابهجایی اتوماتیک میشوند.
نقاله بالا سری (Overhead Conveyor)
در این بخش از مقایسه نوار نقاله با سایر روشهای انتقال باید بیان کنیم که در این سیستم جابهجایی مواد، ریلهای هدایتکننده و ابزار انتقال در سقف سالن تولید نصب میشوند. به طور معمول انتقال اقلام مورد نظر با استفاده از قلابهای خاص صورت میگیرد. این سیستم بیشتر در انتقال قطعات به اتاق خشک کن و اتاق رنگ کاربرد دارد. امروزه از این سیستم انتقال در کارخانههای تولیدی مانند کارخانه لوازمخانگی، صنایع خودرویی و... صورت گستردهای استفاده میشود.
نقالههای پلهدار و نقالههای باکت دار (Bucket Conveyor)
در بررسی مقایسه نوار نقاله با سایر روشهای انتقال لازم است تا بدانید که نقالههای پلهدار و یا سطلی برای جابهجایی قطعات ریز و یا مواد دانهای به ارتفاعات بالاتر و با شیب زیاد استفاده میشود. این نقالهها در سورتینگ و صنایع غذایی کاربرد بیشتری دارند. از انواع سنگی این نقاله نیز در صنایع معدنی و علاوهبرآن در کانیهای فلزی و غیر فلزی استفاده میشود.
مقایسه نوار نقاله با سایر روشهای انتقال
نقالههای مارپیچی (Screw Conveyor)
نقالههای مارپیچی یکی دیگر اجزای انتقال هستند که به آنها اسکرو کانوایر نیز میگویند. این روش انتقال با اقتباس از پیچ ارشمیدس، موجب انتقال و جابهجایی مواد میشود. این پیچها برای انتقال مواد پودر، دانههای ریز و فله در مسافتهای کم مورد استفاده قرار میگیرند. از دیگر کاربردهای این ابزار میتوان به مخلوط کردن و اختلال مواد است.
نقالههای تختهای (Slat or Apron Conveyor)
از نقالههای اپرون یا اسلت معمولاً برای جابهجایی اجسام سخت و سنگین با ابعاد زیاد استفاده میشود. این نقالهها در جابهجایی قطعات با حرارت بالا نیز کاربرد دارند. در برخی از مواقع از این نقالهها در زیر سنگشکنهای چکشی و فکی نیز استفاده میشود. نوع سبکتر این نقاله در صنایع سبکتر مانند تولید خودرو و لوازمخانگی کاربرد دارد. بهتر است که در مقایسه نوار نقاله با سایر روشهای انتقال به این نمونه سیستم نیز توجه داشته باشید.
تفاوت نقاله با دیگر روشهای انتقال
در دنیای امروز صنایع تولیدی جایگاه گستردهای در زندگی ما انسانها دارد. دلیل آن نیز به این دلیل است که در صنایع و کارخانههای تولیدی، اغلب وسایل و محصولاتی که ما در زندگی خود با آنها سروکار داریم، تولید میشوند. از ابزارآلات بسیار کاربردی در صنایع میتوان به اجزای انتقال و جابهجایی اجسام و مواد اشاره کرد.
نقاله یکی از بهترین و کاربردیترین ابزارهای انتقال و جابهجایی در کارخانهها و صنایع به شمار میرود. اما بااینحال، در برخی از صنایع تولیدی نیز از ابزارهای جابهجایی دیگر استفاده میشود. ممکن است که از خود بپرسید که علت محبوبیت نقاله چیست و یا این ابزار با دیگر روشهای انتقال چه تفاوتی دارد؟
در مقایسه نوار نقاله با سایر روشهای انتقال باید بگوییم که یکی از تفاوتهای نقاله با دیگر روشهای جابهجایی و انتقال، این است که در طراحی سیستم کانوایر یک مسیر از قبل تعیین شده وجود دارد. این سیستم وظیفه دارد مواد را از نقطه A به نقطه B جابجا و منتقل کند. این سیستم نقل و انتقال از دو و یا چند قرقره تشکیل شده است که یکی از آنها محرک و بقیه قرقرهها مقاوم هستند و یک حلقه بیپایان از نوار و یا تسمهای است که مواد مختلف را انتقال میدهد و دور قرقره میچرخد. این در حالی است که دیگر سیستمهای انتقال این گونه نیستند و ساختار سختتر و متفاوتی دارند.
از دیگر تفاوتهای میان سیستم نقاله با دیگر روشهای جابهجایی و انتقال مواد میتوان به این موضوع اشاره کرد که جابهجایی، حمل و تخلیه مواد با استفاده از سیستم نقاله راحتتر انجام میشود. این در حالی است که دیگر سیستمهای نقل و انتقال همواره فرایند پیچیدهتری دارند و انتقال مواد با استفاده از آنها همواره دشوارتر و در مدتزمان بیشتری انجام میشود. به طور کلی، نوار نقاله بهترین گزینه برای جابهجایی و انتقال مواد در صنایع محسوب میشود.
تفاوت نقاله با دیگر روشهای انتقال
جمعبندی
برای اینکه بدانید استفاده از نقاله در صنایع شما کاربرد دارد، باید به مقایسه نوار نقاله با سایر روشهای انتقال بپردازید؛ زیرا در کارخانجات تولیدی از ابزارها و تجهیزات بسیار مختلف و متنوعی جهت تولید، حمل و جابهجایی مواد و ... استفاده میشود. سیستمهای انتقال و جابهجایی در واقع مهمترین جزء هر صنایعی هستند که وظیفه انتقال مواد را به مکانهای مختلف در یک صنایع را بر عهده دارند. سیستم نقاله نیز یکی از پرکاربردترین انواع سیستمهای حملونقل مواد است که نسبت به سایر روشهای انتقال تفاوتهای خاصی دارد.