كارشناس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان:

همه واكسن ها تا حالا روسفید بوده اند

همه واكسن ها تا حالا روسفید بوده اند

به گزارش اسنک اصفهان کارشناس مسئول مراقبت های کرونا معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اعلان اینکه اگر خوشبین باشیم تا حالا 20 درصد جمعیت در کشور و استان اصفهان به ویروس کرونا مبتلا شده و هنوز 80 درصد جمعیت کشور ایمن نیستند، اظهار داشت: ویروس کرونا نشان داده قصد رها کردن جمعیت را ندارد، بدین سبب تنها راه برون رفت از اپیدمی، ایمن شدن جمعیت و تنها راه ایمن شدن نیز واکسیناسیون عمومی است.



دکتر مهدی فارسی در گفتگو با ایسنا، به شروع همه گیری ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰ اشاره و اظهار نمود: با شروع سال جدید میلادی ۲۰۲۰ بیماری در دنیا رایج شد که شروع آن از کشور چین بود.

خاطرات بشر از خانواده ویروس کرونا

وی با اشاره به اینکه کرونا ویروس صدها سال در جامعه بشری وجود داشته و عامل ایجاد بیماری های خفیف تنفسی است، اظهار داشت: این ویروس شناخته شده و سال ها با بشر هم زیست بود، به صورتی که سال ۲۰۰۳ نخستین خاطره بد از این ویروس با ایجاد بیماری سارس در چین رقم خورد، اما در عرض یک سال ناپدید شد.

کارشناس مسئول مراقبت های کرونا معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اضافه کرد: در سال ۲۰۱۲ بیماری مرس در عربستان از خانواده کرونا ویروس شیوع یافت که قدرت انتشار بیماری مرس بالا نبوده و بیشترین انتقال در بیمارستان هاست و فقط محدود به عربستان شد و در دنیا پاندمی نشد و الان با گذشت ۹ سال هنوز در عربستان اپیدمی های گوناگون بوجود می آورد. درحالی که شاید اگر مرس یک بیماری جهانی بود تا الان واکسن آن هم ساخته شده بود.

وی، مرس را دومین خاطره بشر از خانواده ویروس کرونا بعد از سارس برشمرد و اضافه کرد: روزهای آخر سال ۲۰۱۹ ویروس دیگری در چین پیدا شد و اوایل ژانویه متوجه شدند که این ویروس هم از خانواده کرونا ویروس می باشد و چون خیلی شبیه سارس بود، تصور می شد که بازگشت سارس است، ولی به مرور متوجه شدند ویروسی با ژنوم جدید است که شبیه سارس و مرس نیست. که نام آنرا کووید۱۹ گذاشتند.

فارسی ضمن اشاره به اینکه بشر در ابتدای شیوع این ویروس نمی دانست چه سرنوشتی در پیش دارد، خاطرنشان کرد: با گسترش ویروس کرونا در دنیا، بشر متوجه شد این ویروس شوخی بردار نیست و قرار نیست به این زودی دست از سر جامعه بشری بردارد.

این پزشک، شروع همه گیری کرونا در ایران را خاطرنشان کرد و اضافه کرد: بعد از اینکه چندین کشور انتشار ویروس جدید کرونا را اعلام کردند، کشور ما نیز از بهمن ۹۸ آماده مواجهه با این ویروس شد و اهتمام می کرد با حداقل کیت های تشخیصی که در اختیار دارد، مسافران ورودی از چین را مورد آزمایش تشخیصی قرار دهد تا مطمئن شود افراد آلوده به ویروس وارد کشور نمی شوند، اما از آنجایی که بیماری های تنفسی را نمی گردد در مرزها محدود کرد، این ویروس که از همان ابتدا نشان داد که یک ویروس با قدرت انتشار بالا است، وارد کشور ما هم شد و در عرض چند ماه تمام دنیا را فرا گرفت.

وی ضمن اشاره به اینکه نخستین نمونه های مبتلاشدن به ویروس کرونا یک اسفند در قم و ۴ اسفند در اصفهان شناسایی و اعلام شد، اظهار داشت: سال هاست وزارت بهداشت در زمینه تشخیص و مقابله با ویروس هایی از این دست فعالیت می کند و با این گونه ویروس ها بیگانه نیست، همانگونه که اپیدمی های مختلف آنفلوآنزا داشته ایم و سال ها می دانستیم تنها راه مقابله با این خانواده ویروس ها، رعایت پروتکلهای بهداشتی و به حداقل رساندن روابط انسان ها است. این مورد در ستادهای استانی و کشوری عنوان شد و اوایل استقبال مسؤلان نیز خوب بود، به صورتی که پیشگیری از شیوع کرونا هم و غم جدی همه مسؤلان از نیمه اسفند شد و شاهد تعطیلی سراسری در اصفهان تا اواسط فروردین بودیم.

پیک های کرونا چطور اتفاق افتاد؟

کارشناس مسئول مراقبت های کرونا معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ضمن اشاره به اینکه در شروع همه گیری کرونا انتظار می رفت با عنایت به جدید بودن ویروس، عده زیادی مبتلا شوند، اظهار داشت: علیرغم تعطیلی ها، پیک اول کرونا با شیب تندی صورت گرفت و اوایل فروردین ۹۹ به پیک خود رسید که طبیعی و قابل پیشبینی بود.

وی، به حذف محدودیت ها از اواسط فروردین اشاره و خاطرنشان کرد: انتظار می رفت پس از تعطیلات فروردین، محدودیت ها سریع برداشته نشود، بلکه آرام آرام حذف شوند، ولی عملا این اتفاق نیفتاد و به سرعت محدودیت ها حذف شد. پیشبینی می شد ماحصل رعایت پروتکل ها در اسفند و فروردین، افت پیک باشد، درحالی که ارمغان برداشتن سریع محدودیت ها، پیک بعدی بود که اواسط تیرماه در کشور اتفاقا افتاد و شبیه پیک اسفند بود.

فارسی تصریح کرد: معمولا بیماری های تنفسی از زمانی که ویروس وارد جمعیت می شوند تا کنترل بیماری، پیک های گوناگونی در جمعیت انسانی دارند، این درحالی است که همیشه پیک های اولیه قله بالایی دارد، ولی به مرور این قله کم می شود، چون ایمنی نسبی در جمعیت ایجاد می شود.

وی براین اساس، توضیح داد: در استان اصفهان پیک دوم با تاخیر دو هفته ای نسبت به کشور صورت گرفت و حدودا از نیمه مرداد پیک دوم کرونا در اصفهان صورت گرفت.

کارشناس مسئول مراقبت های کرونا معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ضمن اشاره به اینکه در ادامه روند همه گیری کرونا متوجه شدیم حدود ۷۵ درصد مبتلایان بی علامت هستند، اظهار داشت: حدود ۲۰ درصد افراد علایم خفیف داشتند و فقط ۵ درصد علایم شدید داشتند که منجر به بستری می شود و از آنها هم فقط یک درصد امکان دارد به قدری بدحال شوند که احتیاج به آی سی یو داشته باشند و یا فوت کنند.

خطرناک ترین مشکل در همه گیری کرونا

وی بی علامت بودن ۷۵ درصد افراد را خطرناک ترین و بدترین مشکل در همه گیری کرونا دانست و اضافه کرد: زمانی که بخش زیادی از مبتلایان از بیماری خود خبر ندارند اگر پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکنند، به سادگی می توانند سایر افراد را مبتلا کنند و همین سبب شده بیماری در دنیا کنترل نشود.

فارسی با اشاره به اینکه با روندی که در تابستان و پیک دوم کرونا داشتیم به پاییز رسیدیم، توضیح داد: در ابتدا قرار بود مدارس باز شود و برخی از دانش آموزان سر کلاس درس حاضر شدند، اما شاهد افزایش تعداد مبتلایان در بین در معلمان و دانش آموزان بودیم که بعد از اعلام گزارش ها، قرار شد آموزش حضوری تعطیل شده و فقط به صورت غیرحضوری باشند.

تفاوت پیک های کرونا در اصفهان با کشور

این پزشک با اشاره به اینکه در اصفهان برعکس کشور که پیک دوم کرونا افت داشت، پیک دوم هیچگاه افت پیدا نکرد، خاطرنشان کرد: در اصفهان قبل اینکه پیک به سمت پایین برود، با افزایش موارد مبتلاشدن به سمت پیک سوم رفتیم و این تفاوت اصفهان با سایر نقاط کشور بود. حدودا تا اواخر آبان همزمان با کشور، پیک سوم را تجربه کردیم، ازاین رو میتوان گفت حدودا در اصفهان دو پیک داشتیم؛ پیک اول و پیک دومی که پایین نیامد و به پیک سوم وصل شد.

وی با اشاره به اینکه تا آبان ماه ۹۹ وضعیت بدی در کشور داشتیم و پیک سوم بالاترین موارد مرگ و میر در کشور را داشت، اضافه کرد: امسال خوشبختانه، برخلاف پیشبینی ها و نگرانی هایی که وجود داشت، ویروس آنفلوآنزا که در سالهای اخیر، در پاییز و زمستان پیک می زد، ظاهر نشد و جز موارد محدود شاهد مبتلاشدن به آنفلوآنزا در جامعه نبودیم، بااینکه کرونا هم کافی بود تا بالاترین میزان بستری، مبتلاشدن و فوت را شاهد باشیم.

تجربیات و درس های اپیدمی کرونا

کارشناس مسئول مراقبت های کرونا معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اعتقاد براینکه این اپیدمی برای ما درس های زیادی داشت، اظهار نمود: به اندازه ۲۰ تا ۳۰ سال در بخش بهداشت و درمان و انجام مراقبت ها تجربه به دست آوردیم، در زمینه تولید کیت های تشخیص، دارو و واکسن، اقدامات قابل ملاحظه ای در کشور صورت گرفت.

وی ضمن اشاره به اینکه با انتشار کرونا در شروع اسفند کیت های محدودی در اختیار داشتیم و مجبور بودیم فقط از بیماران بستری در آی سی یو تست بگیریم، اظهار داشت: این درحالی است که امروز درحال تولید کیت های تشخیص در کشور هستیم و آنقدر کیت داریم که تست کرونا برای بیماران علامت دار به صورت مجانی انجام می شود. همینطور در کنار کشورهای قدر تولیدکننده واکسن، کشور ما هم عرض اندام کرده و تحقیقات تولید واکسن در کشور ما شروع شد تا برای نخستین بار تولید کننده واکسن ضد ویروسی باشیم.

فارسی با اشاره به اینکه الان ۳ مدل واکسن در کشور درحال تولید است، توضیح داد: بنیاد برکت فاز یک و دو بالینی را تمام کرده و در تدارک فاز سوم است. سرم سازی رازی واکسنی طراحی نموده که در فاز دو است. انیستیتو پاستور ایران مشترکا با موسسه فینلای کوبا در حال تولید واکسن سوبرانا است که فاز یک و دو را در کوبا طی کرده و مقرر است در یکی دو هفته آینده فاز سوم آن در کشور و همچون اصفهان اجرا شود.

انجام ۵۰۰ هزار تست کووید در استان اصفهان

کارشناس مسئول مراقبت های کرونای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تکیه بر اینکه همه گیری کرونا به رشد علمی و فنی مراقبت های بهداشتی در کشور کمک کرده است، اظهار داشت: در زمینه مراقبت، تابحال در استان اصفهان از ۴۹ هزار بیمار بستری تست گرفته شده که حدود ۴۶ درصد مثبت بوده است و نیز ۴۶۰ هزار تست سرپایی انجام شد که ۳۳ درصد تست ها مثبت بود و جمعا ۵۰۰ هزار تست کووید انجام شده که حدود ۳۵ درصد مثبت بودند.

وی در ادامه ضمن اشاره به این که تمام موارد بستری و سرپایی توسط کارشناسان حوزه بهداشت، از راه رجوع درب منزل یا تماس تلفنی و ثبت در سامانه بهداشت مورد پیگیری و مراقبت خود و اطرافیان قرار گرفته اند، تصریح کرد: طی ۱۴ روز دوره واگیر بیماری، بیماران تحت مراقبت قرار گرفتند و کارشناسان بهداشت عمدتاً درب منزل شهروندان رفتند که کار عظیمی است و شاید به ندرت در دنیا اتفاق افتد که مراقبت های بهداشتی چهره به چهره صورت گیرد.

فارسی ضمن اشاره به اینکه در ۶ ماه دوم سال ۹۹ از اطرافیان بیماران مبتلا به کووید تست گرفته شد تا بیماری بین اطرافیان رصد شود، خاطرنشان کرد: از افراد بی علامت، آزمایش با تست پی سی آر انجام می شود که حساسیت بیشتری دارد و برای افراد علامت دار تست رپید گرفته می شود که نتیجه به سرعت مشخص شود.

وی در مورد پیک چهارم کرونا اظهار نمود: پس از پیک سوم، از اواخر دیماه بیماری به شدت کاهش پیدا کرد، اما وضعیت شکننده است و همیشه باید مراقبت حدوث پیک بعدی باشیم. بعد از پشت سر گذاشتن این پیک ها متوجه شدیم درمان و داروی اختصاصی برای این بیماری وجود ندارد و تنها راه کنترل، واکسیناسیون است و تا حداقل ۷۵ الی ۸۰ درصد جامعه واکسن نزنند، این بیماری کنترل نمی گردد.

یک سال زمان برای واکسینه شدن ۸۰ درصد جمعیت

کارشناس مسئول مراقبت های کرونا معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ضمن اشاره به شروع واکسیناسیون کرونا در کشور، اظهار داشت: باید ۸۰ درصد جمعیت یعنی بیشتر از ۶۰ میلیون در کشور و ۴ میلیون در استان اصفهان واکسن بزنند تا بیماری حدودا کنترل شود، درحالی که تا رسیدن به این عدد شاید یک سال طول بکشد.

وی با اشاره به اینکه تولید ملی واکسن هنوز در حدی نیست که در جمعیت عمومی استفاده شود، اظهار داشت: هم اکنون واکسن کرونا باید از خارج وارد شود و خیلی دشوار می باشد که حجم زیادی از واکسن را وارد کشور کرد، انجام کامل واکسیناسیون هم یک سال طول می کشد، ازاین رو فعلا، تنها راه کاهش موارد بیماری و پیشگیری از بروز پیک های بعدی، رعایت پروتکلهای بهداشتی است.

افزایش موارد مبتلاشدن در انتهای تعطیلات نوروز

فارسی ضمن اشاره به اینکه از اواخر دی منحنی بروز بیماری، در سطح صافی قرار گرفته بود و وضعیت بیماری در استان و کشور در وضعیت ثابتی قرار گرفته بود، ولی متاسفانه از هفته سوم اسفند، عدم رعایت پروتکل ها و دورهمی های بدون ملاحظه، و نیز شیوع کرونای انگلیسی سبب شد تا تعداد موارد مبتلا بیماری به طرز خطرناکی در حال افزایش باشد، به صورتی که تعداد موارد بستری با روندی شدیدتر از پیک قبلی در حال افزایش می باشد، ابتلای یک نفر در خانواده، سریعا موجب ابتلای بقیه افراد خانوار می شود، چیزی که در پیک قبلی شاهد نبودیم و در جمع بستری ها، از همه گروه های سنی مشاهده می شود حتی زیر ۵ سال، چیزی که در پیک قبلی وجود نداشت.

راهکارهای حفظ پایداری اپیدمی کرونا

کارشناس مسئول مراقبت های کرونای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان هشدار داد؛ اگر رعایت پروتکلهای بهداشتی در جامعه همچون استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی کمرنگ شود باید منتظر پیک چهارم آن هم در وضعیتی بدتر از پیک سوم در کشور باشیم.

وی اظهار داشت: هم اکنون بالاترین عامل منتقل شدن ویروس قطرات تنفسی است، یعنی ویروس مستقیما از راه فرد آلوده به سالم منتقل می شود، ازاین رو تنها راهی که از انتقال ویروس در هوا جلوگیری می کند استفاده از ماسک است.

فارسی بهترین و اصولی ترین راه جلوگیری از انتقال ویروس را استفاده از ماسک توسط افراد سالم و بیمار عنوان نمود و اضافه کرد: دومین اقدام عدم حضور در اجتماعات غیر ضروری می باشد، چون ماسک صد در صد از انتقال ویروس جلوگیری نمی کند و حتی اگر افراد سالم و مبتلا ماسک بزنند همچنان احتمال انتقال ویروس در جمعیت زیاد بخصوص در مکان های سرپوشیده و بسته وجود دارد. همان گونه که شاهد نمونه های زیادی از مبتلاشدن به کرونا در مراسم مختلف عزاداری و عروسی طی یک سال قبل بودیم.

وی افزود: سومین راه کنترل بیماری، رعایت بهداشت دست است. یعنی تا دست شسته یا ضد عفونی نشده است، نباید به صورت نزدیک شود. رعایت همین سه نکته کفایت می کند تا زمانی که ایمنی نسبت به ویروس در جامعه با واکسن ایجاد شود، پایداری اپیدمی را در استان حفظ نماییم و سال کم تلفات با کمترین بیماری داشته باشیم.

این کارشناس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در ادامه به نظریه ایمنی گله ای اشاره نمود که در اوایل همه گیری کرونا در جهان عنوان شد و اضافه کرد: این نظریه بسیار بدی است چون شاید در زمان های خاص، تعداد بیماران افزایش یافته و خدمات درمانی مورد احتیاج به آنها ارائه نشود، در نتیجه تلفات زیادی داشته باشیم. به همین خاطر ایمنی گله ای در حد نظریه ماند.

کرونا نشان داده قصد رها کردن جمعیت را ندارد

وی با اشاره به اینکه اگر خوشبین باشیم تابحال ۲۰ درصد جمعیت در کشور و استان اصفهان به ویروس کرونا مبتلا شده اند، اظهار داشت: هنوز ۸۰ درصد جمعیت کشور ایمن نیستند، از سوی دیگر ویروس کرونا نشان داده قصد رها کردن جمعیت را ندارد و حدودا با جمعیت دنیا همراه خواهد بود، پس برای کنترل بیماری باید ایمن باشیم. ایمنی گله ای که مردود است و در این شرایط بهترین راه رعایت پروتکلهای بهداشتی و واکسینه شدن افراد است که در دنیا نیز همین راه طی می شود.

فارسی با اشاره به اینکه تنها راه برون رفت از مشکل ایمن شدن جمعیت و تنها راه ایمن شدن نیز واکسیناسیون عمومی است، ابراز امیدواری کرد که در اردیبهشت و خرداد خبرهای خوبی از واکسن ایرانی برسد و تا آخر سال بتوان جمعیت کشور را واکسینه کرد.

وی ضمن اشاره به اینکه هم اکنون واکسیناسیون با استفاده از واکسن های روسی، چینی و هندی در کشور درحال انجام است، اظهار داشت: واکسن های اسپوتنیک روسی، سینوفارم چین و کوواکسین هند اثربخشی خوبی داشته اند.

همه واکسن ها در مرحله بررسی ماندگاری اثربخشی قرار دارند

این کارشناس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: اگر قرار باشد واکسن به سادگی و با طیب خاطر در اختیار جمعیت قرار گیرد شاید بیشتر از دو سال طول بکشد تا کارآزمایی و عوارض و ایمنی زایی آن بررسی شود و مجوز تزریق بگیرد، اما وقتی بیماری جمعیت جهان را تهدید می کند و شاهد تلفات بیماری هستیم مجبوریم بخشی از کارآزمایی واکسن ها را با تزریق بر روی جمعیت بررسی نماییم، به همین خاطر است که هنوز هیچ واکسنی مجوز قطعی ندارد و همه مجوز تزریق اضطراری دارند.

وی با اشاره به اینکه تمام واکسن هایی که مجوز تزریق اضطراری گرفته اند هر ۳ فاز کارآزمایی بالینی را طی کرده اند، اظهار داشت: وقتی واکسن فاز یک را طی می کند یعنی بی خطر است، فاز دوم اثربخشی واکسن را تایید می کند و ماندگاری اثر بخشی واکسن در فاز سوم تایید می شود که زمان بر است. تابحال عمدتاً واکسن ها اثربخشی بیشتر از ۶ ماه داشته اند اما باید زمان بگذرد تا ببینیم اثربخشی بیشتری دارند یا خیر.

فارسی همینطور افزود: برای اطمینان از اثربخشی، واکسن ها عمدتاً دو دوز دارند که حداقل یک ماه پس از تزریق دوز اول و برای تحریک مجدد سیستم ایمنی افراد تزریق می شوند تا ایمنی پایداری ایجاد نماید.

همه واکسن ها تابحال روسفید بوده اند

وی با اعتقاد براینکه هنوز برای نتیجه گیری در مورد اثربخشی بیشتر واکسن ها زود است، توضیح داد: تابحال همه واکسن ها رو سفید بوده اند و خطری برای انسان نداشته اند. ۳ واکسنی که در کشور ما استفاده شده نیز از عوارض خفیفی که معمول واکسن های این چنینی است برخوردار بوده اند که عمدتاً علائمی شبیه سرماخوردگی داشته است.

کارشناس مسئول مراقبت های کرونا معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید براینکه هیچ افتراقی بین واکسن های مختلف وجود ندارد، اظهار داشت: شرکتهای سازنده واکسن روسیه، چین و هند همه شرکتهای معتبر واکسن سازی و داروسازی در دنیا هستند، ضمن اینکه اتفاقا واکسن چینی و هندی از نظر فنی معتبرتر است، چون حاوی ویروس غیر فعال گشته است و واکسن ایرانی برکت هم با همین تکنولوژی درحال تولید است.

وی با بیان اینکه تابحال ۲۰ هزار دوز واکسن به استان اصفهان رسیده، اظهار داشت: تزریق واکسن برپایه پروتکل تعیین شده از جانب وزارت بهداشت اولویت بندی شده است. واکسن در چهار فاز تزریق می شود: فاز اول کادر درمان است که در چند بخش شامل بیمارستان های ریفرال کووید و سپس سایر بیمارستان ها و پرسنل بهداشتی که در ارتباط مستقیم با جامعه هستند و در ادامه شاغلین در بخش سرپایی پزشکی و پیراپزشکی شامل کلینیک ها، داروخانه ها، آزمایشگاه ها و... تقسیم بندی می شوند. مجموعا ۳۲ هزار نفر کادر درمان در بیمارستان و ۱۵ هزار پزشک و پیراپزشک خارج از بیمارستان داریم. سالمندان ساکن در خانه سالمندان و جانبازان نیز در فاز یک برنامه ریزی شده اند. در فاز دوم، افراد مسن و افراد با بیماری زمینه ای در برنامه هستند، در فاز سوم، افراد ساکن در مکان های تجمعی و سایر پرسنل ارائه دهنده خدمت به جامعه و در فاز چهارم سایر افراد جامعه را زیر پوشش قرار خواهند داد. در خوشبینانه ترین حالت، تزریق واکسن در این چهار فاز تا آخر سال ۱۴۰۰ طول خواهد کشید.

تزریق ۱۳ هزار دوز واکسن در بیمارستان ها

فارسی با اشاره به اینکه اولویت اول برای تزریق واکسن، کادر درمان با بیشترین تماس با بیماران هستند که باید سالم بمانند تا بتوانند به مردم خدمت کنند، اظهار داشت: بیشتر از ۱۳ هزار دوز در بیمارستان ها با اولویت بخش های کرونا تزریق شد و واکسیناسیون کرونا را در بیمارستان ها ادامه می دهیم.

کارشناس مسئول مراقبت های کرونا معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: به غیر از کادر درمان، واکسیناسیون در خانه سالمندان و آسایشگاه جانبازان بالای ۴۰ درصد هم شروع شده است.

فارسی زمان بندی واکسیناسیون را وابسته به ورود واکسن به کشور عنوان نمود و اضافه کرد: به نظر نمی رسد تا اوایل خرداد مجوز واکسن ایرانی صادر شود، ازاین رو نگاه به واردات واکسن داریم، این درحالی است که تابحال واردات واکسن کمتر از میزان پیشبینی بوده است.

وی ضمن اشاره به اینکه قرار بود واکسیناسیون کادر درمان تا آخر اسفند ۹۹ تمام شود، اظهار نمود: به صورت خوشبینانه حدود یک سوم کادر درمان واکسینه شده اند و از برنامه عقب هستیم، اما امیدوارم تا اواسط اردیبهشت فاز یک واکسیناسیون کادر درمان در استان تمام شود.

فارسی با اشاره به اینکه افرادی که تابحال واکسن های کرونا را دریافت کرده اند خوشبختانه در کل کشور هیچ مشکل جدی نداشته اند و تنها تعداد کمی گرفتار عوارض خفیفی شدند، اضافه کرد: وقتی واکسیناسیون کادر درمان تمام شود وارد فاز بعدی می شویم و واکسیناسیون گروه های پرخطر و بیماران زمینه ای دنبال می شود و پس از آن به جمعیت عمومی می رسیم.

وی به جهش های ویروس کرونا اشاره و اظهار داشت: خاصیت ویروس های تنفسی این است که در رفت و آمد بین میزبان های مختلف تغییراتی در خود ایجاد می کنند و جهش هایی در ژن آنها اتفاق می افتد که طبیعی است.

جهش ویروس کرونا دور از انتظار نبود

فارسی با یادآوری اینکه ویروس آنفلوآنزا هم صدها سال با بشر همراه بوده و جهش های خطرناکی داشته، اظهار داشت: جهش ویروس کرونا دور از انتظار نبود. بعضی از جهش های ویروس برای بشر خوب است و موجب از بین رفتن ویروس می شود، اما برخی به حیات ویروس کمک می نماید.

وی در مورد جهش ویروس کرونا معروف به انگلیسی که برای نخستین بار در انگلیس شناسایی شده، توضیح داد: این جهش هم اندکی قدرت بیماری زایی را افزایش داده، بیشتر از آن قدرت انتشار را بالا برده، به صورتی که ویروس به سرعت در جمعیت پخش می شود و از همه مهم تر گروه سنی مبتلایان را پایین آورده است، به صورتی که ما در هفته های اخیر شاهد موارد مبتلاشدن و حتی بستری در گروه سنی کودک و نوجوان هم هستیم.

این کارشناس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه ویروسی موفق به ادامه بقا است که بیماری زایی را تغییر ندهد، ولی قدرت سرایت خویش را افزایش دهد، اظهار داشت: هم اکنون چندین جهش مثل انگلیسی، آفریقایی و برزیلی شناسایی شده، این درحالی که شاید اگر کشور ما هم توانایی بررسی ژنتیک همه ویروس ها را داشت، اساسا جهش های مختلفی در کشور پیدا می شد.

فارسی در ادامه با تاکید براینکه اقدامات در مقابل جلوگیری از مبتلاشدن به ویروس کرونا با وجود همه جهش های اتفاق افتاده هیچ تغییری نکرده است، اظهار داشت: گروه های پرخطر مثل زنان باردار، افراد مسن و بیماران زمینه ای کماکان در معرض خطر هستند و اگر ویروس وارد بدنشان شود می توانند گرفتار علایم شدید شده و حتی گرفتار مرگ شوند.

کارشناس مسئول مراقبت های کرونای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ضمن اشاره به اینکه در هفته های اخیر، موارد مبتلاشدن به ویروس در گروه جوان افزایش یافته است، افزود: این افراد عمدتاً بدون علامت هستند و در صورت عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی، می توانند به سادگی ناقل ویروس به افراد و گروه های پرخطر باشند.

وی در خاتمه از مردم خواست کماکان رعایت پروتکلهای بهداشتی را جدی بگیرند و با دوری از تجمعات، استفاده از ماسک و شست و شو و ضدعفونی منظم دست ها و استقبال از انجام واکسیناسیون در زمان مقرر، ریشه کنی و کنترل بیماری را برای کشور به ارمغان بیاورند.





منبع:

1400/01/12
15:04:04
5.0 / 5
1219
تگهای خبر: آموزش , بدن , برنامه , بیمار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir