مهر بررسی می كند؛

مراقب استخوان های شکستنی باشید!

مراقب استخوان های شکستنی باشید!

به گزارش اسنک، گفته می شود لازمه داشتن استخوان های محکم و سالم، مصرف شیر و لبینات از همان دوران کودکی است. اما، گزارش ها نشان داده است که سرانه مصرف مواد لبنی در کشور به شدت سقوط کرده است.


به گزارش اسنک به نقل از مهر، از وقتی بچه بودیم، مدام این سفارش را شنیده ایم که شیر و لبنیات بخورید تا استخوان های محکمی داشته باشید. شاید تا همین چند سال قبل، دسترسی به محصولات لبنی تقریبا برای همگان امکان پذیر بود. یعنی هر کدام از اقشار مختلف جامعه، این قابلیت مالی را داشتند که بخواهند روزانه یک لیوان شیر بنوشند و یا اینکه، ماست و دوغ را سر سفره ناهار و شام داشته باشند. اما، این روزها اگر بخواهیم به سفارش بزرگ ترها هم گوش نماییم، امکان ندارد که توانایی نوشیدن روزانه یک لیوان شیر را داشته باشیم و یا این که بخواهیم در وعده ناهار و شام، ماست و دوغ قرار دهیم. زیرا، گرانی محصولات لبنی، سبب شده تا اغلب اقشار جامعه توانایی مالی برای خرید و مصرف لبنیات را نداشته باشند. به قول یکی از شهروندان تهرانی، وقتی قیمت یک بطری شیر به اصطلاح یک لیتری که واقعاً یک لیتر خالص هم نیست، بشود ۲۵ هزار تومان، چطور می شود هر روز یک بطری شیر تهیه کرد. این شهروند به قیمت سرسام آور نوشیدنی دوغ اشاره نمود و اضافه کرد: یک بطری ۱.۵ لیتری دوغ، ۳۰ هزار تومان قیمت دارد. چطور می شود یک خانواده ۴ نفره بتوانند هر روز یک بطری دوغ بخرند. وی، ماجرای خرید ماست را فراتر از شیر و دوغ دانست و اظهار داشت: از قیمت ماست حرف نزنید که اصلاً قابل تحمل نیست. یک سطل ماست یک کیلویی حداقل قیمت آن ۵۰ تا ۸۰ هزار تومان است. با یک حساب سرانگشتی، میتوان هزینه یک ماه خرید شیر و لبنیات برای یک خانواده ۴ نفره را در حدود ۱.۵ تا ۲ میلیون تومان برآورد کرد. در حالیکه حقوق یک کارگر ساده فراتر از ۷ تا ۸ میلیون نیست. حالا او چطور می تواند ماهانه حداقل فقط یک میلیون تومان بابت شیر و لبنیات هزینه کند. در آن صورت، هزینه گوشت، برنج، میوه، نان و…، چه می شود. اجاره خانه را چطور پرداخت کند. بر همین اساس، حذف شیر و لبنیات را در وهله اول انجام می دهد. البته این قبیل خانواده ها، پیش از لبنیات، میوه و سبزیجات تازه را حذف کرده اند. بنابراین، استخوان های آنها هر روز تحلیل می رود و نحیف و شکننده تر می شود. نتایج مشاهدات علمی و تحقیقات دانشگاهی نشان داده است که حدود ۳۰ درصد از افراد مبتلا به پوکی استخوان کمتر از یک لیوان شیر یا ماست در هفته مصرف می کردند. پژوهشگران معتقدند مصرف شیر و لبنیات ارتباط معنا داری با وضعیت تراکم استخوانی بخصوص در بانوان پس از سن ۵۰ سالگی داشته است به صورتی که کمترین مصرف منظم شیر و لبنیات در گروه مبتلا به پوکی استخوان و بیشترین مصرف منظم شیر و لبنیات در گروه نرمال مشاهده شده است. لذا، استفاده از لبنیات در برنامه غذایی افراد گروههای مختلف سنی، از اهمیت زیادی در جلوگیری از ابتلاء به پوکی استخوان برخوردار می باشد. پوکی استخوان یکی از بیماری های مزمن است و متأسفانه امروزه در اغلب کشورها بخصوص کشورهای درحال توسعه به جهت تغییر عادات غذایی مردم و کاهش تحرک آنها، رو به افزایش است. شکستگی استخوان می تواند به صورت خود به خودی و یا با یک ضربه کوچک ایجاد شود و احتمال بروز این شکستگی ها در چند نقطه از بدن، ستون فقرات و استخوان های ران و مچ دست ها بیشتر از بقیه قسمت های بدن است. مصرف لبنیات راهکار مناسب و اثر بخشی برای جلوگیری از بروز پوکی استخوان و تأمین کلسیم مناسب برای بافت های استخوانی بدن است.
حسن براتی متخصص ارتوپدی، جراحی استخوان و مفاصل در مورد اختلال اسکلتی پوکی استخوان، اظهار داشت: این اختلال ناشی از کاهش تراکم و استقامت استخوان ها است و به دنبال کمبود ویتامین D به صورت پوکی استخوان شدید یا پوکی استخوان خفیف بروز می کند که حتما باید کنترل شود.
وی ضمن اشاره به وجود ویتامین D در مواد غذایی روزانه همچون سبزیجات و لبنیات، اضافه کرد: در کنار این مواد طبیعی، مصرف مکمل های دارویی همچون کلسیم و ویتامین D، هم به صورت خوراکی و هم تزریقی، به صورت روزانه، هفتگی یا ماهانه بنا به دستور پزشک سفارش می شود. انجام آزمایش تراکم استخوان در بازه زمانی هر ۶ ماه تا یکسال یک مرتبه، ارزیابی میزان اثربخشی این داروها را امکان پذیر می کند.
به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، انجام آزمایش ها همچون آزمایش خون برای پایش میزان ویتامین D موجود در بدن به دلیل احتمال وجود کمبود شدید یا حتی مسمومیت دارویی ناشی از زیاده روی در مصرف مکمل ها از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد.
براتی اضافه کرد: پوکی استخوان منجر به شکستگی های ناشی از عدم کفایت استخوانی، بخصوص در قسمت فوقانی بازو، مچ دست و ناحیه لگن می شود. این اتفاق در افراد گرفتار پوکی استخوان حتی بر اثر ضربه ای کوچک بروز می کند که گاهی احتیاج به درمان جراحی دارد.
این متخصص ارتوپدی، با اشاره به اینکه شکستگی های ناحیه لگن امکان دارد با مرگ و میر همراه باشد، افزود: پوکی استخوان به دلیل بالا بردن ریسک شکستگی و عوارض جبران ناپذیری که به همراه دارد، باید پیشگیری شود.
در همین حال، نوشین فهیم فر متخصص اپیدمیولوژی و رئیس مرکز تحقیقات استئوپروز دانشگاه علوم پزشکی تهران، با عنوان این مطلب که پوکی استخوان فقط در سالمندی ایجاد نمی گردد، اظهار داشت: زیربنای پوکی استخوان را از دوره کودکی، نوجوانی و جوانی برای خودمان می گذاریم و اگر در سن کودکی تغذیه مناسب و کلسیم و فعالیت کافی نداشته باشیم و به تراکم استخوانی مناسب که در سن ۳۰ سالگی اتفاق می افتد نرسیم، در نتیجه بیماری پوکی استخوان زودتر رخ می دهد.

1401/08/02
21:09:10
5.0 / 5
920
تگهای خبر: بدن , برنامه , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir