محقق مركز تحقیقات پیشگیری از چاقی عنوان كرد؛

افزایش روند چاقی در ایران

افزایش روند چاقی در ایران

اسنک: محقق مرکز تحقیقات جلوگیری از چاقی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: پیشگیری، مهم ترین اصل در کاهش شیوع چاقی است.



به گزارش اسنک به نقل از مهر، مریم برزین، با اشاره به اینکه تعیین چاقی با اندازه گیری میزان واقعی ذخایر چربی موجود در ترکیب بدن میسر می شود، اضافه کرد: به علت سادگی و کم هزینه بودن، بیشتر از شاخص نمایه توده بدنی یا (BMI)استفاده می شود که حاصل تقسیم وزن فرد به کیلوگرم بر قد وی به متر است.
به گفته وی، طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت، معیار چاقی در بزرگسالان و کودکان و نوجوانان با یکدیگر متفاوت می باشد. بر این اساس در بزرگسالان BMI بین ۱۸ تا ۲۴، ۹ حد مطلوب، بین ۲۵ تا ۲۹.۹ کیلوگرم برمتر بعنوان اضافه وزن و نمایه توده بدنی ۳۰ و بالاتر بعنوان چاق معرفی شده است.
برزین تصریح کرد: چاقی برای کودکان و نوجوانان بر مبنای BMI محاسبه شده از نمودار رشد بر حسب سن و جنس تعیین می شود. به نحوی که به BMI مساوی یا بالاتر از صدک ۹۵ درصد نمودار «اضافه وزن» و بین صدک ۸۵ و ۹۵ درصد «در معرض خطر اضافه وزن» اطلاق می شود.
به گفته وی، به دلیل بار منفی کلمات در کودکان و نوجوانان تلاش می شود از عبارت چاقی استفاده نشود بلکه از عبارت «اضافه وزن» به جای چاقی و از عبارت «در معرض اضافه وزن» به جای اضافه وزن استفاده گردد.
برزین بیشترین میزان شیوع چاقی را در مناطق خاور میانه، آسیای جنوب شرقی، جزایر اقیانوس آرام و چین ذکر کرد که شیوع چاقی در زنان بیشتر از مردان است.
وی طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت خاطرنشان کرد: از سال ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۶، شیوع اضافه وزن در گروه سنی ۱۹-۲ ساله از ۵، ۵ درصد به ۱۶.۳ درصد افزایش داشته است و الان حدود ۱۵۵ میلیون کودک در سرتاسر دنیا مبتلا به چاقی یا اضافه وزن هستند.
این محقق دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن اشاره به افزایش شیوع چاقی در کودکان و نوجوانان در کشورهای درحال توسعه اظهار داشت: در ۲۰ سال گذشته اضافه وزن در این گروه از ۱۰ درصد به ۲۵ درصد و چاقی از دو درصد به ۱۰ درصد افزایش پیدا کرده است.
وی، شیوع چاقی را در کودکان شهری نسبت به کودکان روستایی، در دختران نسبت به پسران و در مدارس خصوصی نسبت به دولتی بیشتر عنوان نمود.
این محقق دانشگاه با عنایت به این که کشورهای درحال توسعه همزمان گرفتار سوءتغذیه و توقف رشد در کودکان و نوجوانان خود هم هستند، ریشه کنی سوءتغذیه بدون آن که منجر به چاقی شود را چالشی بزرگ برای سیستم بهداشت کشورهای مذکور برشمرد.
برزین بر مبنای آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت اظهار داشت: شیوع چاقی در ایران سال ۲۰۰۸ میلادی ۱۹، ۴ درصد بوده که ۱۲.۴ درصد در مردان و ۲۶.۵ درصد در زنان بوده است و روند افزایشی آن از سال ۱۹۹۶ میلادی بخصوص در زنان شدت گرفته است.
وی ضمن اشاره به افزایش روند چاقی در ایران اضافه کرد: این روند رو به رشد در هر دو جامعه شهری و روستایی دیده می شود. بر مبنای مطالعات تعداد ایرانی ها چاق از ۵.۲ میلیون نفر در سال ۱۹۹۹ به ۷ میلیون نفر در سال ۲۰۰۷ رسید و بیشتر از ۲.۵ برابر افزایش داشت. آمار مبتلایان به اضافه وزن هم از ۶.۹ میلیون نفر به ۱۱.۴ میلیون نفر رسید که ۱.۶ برابر افزایش داشت.
به گفته برزین، روند افزایشی چاقی در هر دو جنس و همه گروههای سنی کشور مشاهده می شود و اضافه وزن در گروههای سنی جوان تر و فقط در مردان بیشتر رخ داده است.
وی در مورد شیوع چاقی در تهران بعنوان بزرگ ترین شهر ایران اظهار داشت: از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۸ میلادی در تهران شیوع چاقی در مردان از ۱۵، ۸ درصد به ۲۱.۱ درصد و در زنان از ۳۱.۵ درصد به ۳۸.۶ درصد رسیده است.
این محقق دانشگاه شیوع اضافه وزن و چاقی در گروه سنی زیر ۲۰ سال در تهران را ۲۸، ۸ درصد و در گروه سنی بالای ۲۰ سال ۶۳.۶ درصد عنوان نمود و خاطرنشان کرد: چاقی در گروه بزرگسالان تهرانی در زنان بیشتر از مردان است. کودکان ۷ تا ۹ سال هم در مقایسه با کودکان ۱۰ تا ۱۱ سال بیشتر در معرض خطر بروز چاقی قرار دارند.
برزین، چاقی را سبب بروز مرگ زودرس برشمرد و به نقش چاقی در بروز دیابت و پرفشاری خون، بیماری های مزمن کلیه، نتایج قلبی-عروقی و مرگ ناشی از آن، سرطان پستان و روده بزرگ، عوامل روحی روانی نظیر افسردگی اشاره نمود.
وی با عنایت به علل مؤثر در ایجاد و استمرار چاقی، این عارضه را یکی از معضلات بهداشتی در سرتاسر دنیا برشمرد که مداخلات مربوطه برای پیشگیری و درمان آن خیلی امیدوار کننده نیست.
این محقق دانشگاه ضمن اشاره به عدم انجام مطالعات مداخله ای در سطح ملی برای پیشگیری و درمان چاقی در کشور اظهار داشت: مطالعات اندک و پراکنده ای در این حوزه در جمعیت های محدود انجام پذیرفته که شامل تغییر شیوه زندگی، تغییر الگوی غذایی و افزایش فعالیت بدنی بوده اما به علل مختلف در طولانی مدت قابلیت اجرا در افراد مورد مطالعه را نداشته و با شکست روبرو شده است.
برزین با اشاره به اینکه هنوز هیچ داروی ایمن و مؤثری برای کاهش وزن در سطح جهانی معرفی نشده است تصریح کرد: تنها روش مؤثر برای درمان چاقی مرضی (نمایه توده بدنی بیشتر از ۳۵) جراحی است که احتیاج به مراقبت های خاص بعد از جراحی دارد و برای سیستم بهداشتی کشور هزینه نسبتاً بالایی دارد.
وی تصریح کرد: با قاطعیت میتوان اظهار داشت که در کنترل چاقی، پیشگیری بهتر از درمان است.


منبع:

1400/12/18
23:27:30
5.0 / 5
847
تگهای خبر: بدن , بیمار , بیماری , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir